Preventiecongres 2024
Zo kom je tot domeinoverstijgende samenwerking!
Hoe kun je als gezondheidssector met verschillende domeinen samenwerken en verder bouwen aan het verbeteren van de volksgezondheid en verkleinen van de gezondheidsverschillen? Wat kan jouw organisatie daaraan bijdragen? Wat heb je van andere nodig? Hoe kunnen we elkaar versterken? What’s in it for us!? Acht verschillende domeinen geven hun visie hierop tijdens het Preventiecongres 2024.
Het congres vindt plaats op 4 oktober 2024 in Bunnik en wordt georganiseerd in samenwerking met GGD GHOR Nederland, Alles is Gezondheid en Federatie voor Gezondheid.
- 4 oktober 2024
- }09:00 - 17:15
- Postillion, Bunnik
- € 345,- (btw-vrij)
in samenwerking met
Programma
- 08:30 | Ontvangst en inschrijving
Een aantal opmerkingen vooraf:
- Er zijn diverse plenaire sprekers. Aan het eind van hun voordracht is er tijd voor vragen en discussie.
- Het programma bevat twee rondes met verdiepende parallelsessies. U kunt steeds kiezen uit vier verschillende sessies. Dit kan bij binnenkomst vanaf 08.30 uur.
- Een aantal sprekers sluiten hun voordracht af met concrete tips.
- 09:00| Opening door dagvoorzitter Lea Bouwmeester
- 09:10 | De publieke gezondheidszorg heeft veel te bieden op preventiegebied. Maar er moet ook veel veranderen....
De druk op de zorg en de arbeidsmarkt, de gezondheidsverschillen tussen bevolkingsgroepen en de wens van burgers om te werken aan hun kwaliteit van leven maken het relevant om onze volksgezondheid te versterken. Een uitdaging voor alle maatschappelijke domeinen: van onderwijs, bedrijfsleven, zorg en fysieke leefomgeving tot overheid. Wat kan de publieke gezondheidszorg deze domeinen bieden? Welke obstakels moeten overwonnen worden? En hoe kunnen we met z’n allen bruggen slaan tussen beleid en praktijk, tussen de diverse financieringsstromen?
Paul van der Velpen | Auteur, publicist en Oud-directeur GGD Amsterdam
Lees meer
Paul van der Velpen houdt zich al zo’n 30 jaar bezig met publieke gezondheid en preventie. Eerst als directeur van de huidige GGD Hart voor Brabant, daarna als directeur van GGD Amsterdam en interim-directeur GGD Gelderland midden. Daarnaast is hij schrijver. Zijn nieuwste boek ‘Meer gezonde jaren voor iedereen’ verschijnt binnenkort.
- 09:35 | Preventie in Europa: een wereld te winnen
Onder invloed van Europa zijn vele landen Nederland voorgegaan in strenge bezuinigingen met grote invloed op de publieke gezondheid. Er zijn vele wegen naar Brussel om gezondheid en preventie te agenderen, maar deze wegen zijn vaak onbekend, onbemind, en dus onbenut. Tegelijkertijd zit er veel gezondheid verstopt in Europees beleid, ook daar waar je het niet zou verwachten.
Wat kan het idee van een Europese GezondheidsUnie voor ons betekenen? Wat houdt de voorgestelde omslag in van een Health in All Policies benadering naar Health for All Policies? Hoe organiseren we dit duurzaam, en wat betekent dit voor kennis en vaardigheden van onze publieke gezondheidsprofessionals? En hoe zorgen we ervoor dat we niemand achterlaten?
Marleen Bekker | UHD Wageningen Universiteit; Bestuurslid European Public Health Conference
- 10:00 | De toekomst van de publieke gezondheid en domeinoverstijgende samenwerking en- financiering
Florien van der Windt | Directeur Publieke Gezondheid Ministerie van VWS
Lees meer
Informatie volgt.
10:25 uur | Koffie- en theepauze en mogelijkeid om elkaar te ontmoeten
- 10:55 | Vier sectoren aan het woord over preventie
Er moet nog veel gebeuren om tot een goede domeinoverstijgende samenwerking te komen rond preventie. Waar staan we nu? Wat is er nodig om met elkaar verder te bouwen aan het verkleinen van de gezondheidsverschillen? Wat kan jouw organisatie daaraan bijdragen? Wat heb je van andere nodig? Hoe kunnen we elkaar versterken? What’s in it for us!?
Sprekers vanuit acht domeinen geven hun visie op deze vragen. Voor de pauze komen vier sectoren aan het woord: de onderwijssector, de beweeg- en sportsector, de kunst- en cultuursector en de jeugdzorg.
- 11:00 | De onderwijssector
Iets bestaat pas echt, als het gebeurt in de praktijk
Hoe kun je ervoor zorgen dat medewerkers in het MBO vitaal blijven en een inspiratiebron zijn voor studenten? Hoe kun je studenten ondersteunen zodat ze gezond en vitaal aan hun carrière starten? En hoe pakt het Nova College dit aan?
Het Nova College doet dit niet alleen. Er zijn al veel initiatieven vanuit verschillende samenwerkingspartners. Maar hoe kunnen we deze inspanningen verder versterken? Jong geleerd is oud gedaan, hoe eerder we studenten leren gezonde keuzes te maken, hoe beter ze die gewoonten kunnen vasthouden in hun verdere leven en carrière!
Rosa Wassink | Vitaliteitsadviseur Nova College
Lees meer
Binnen het mbo-onderwijs, en dus ook bij het Nova College, worden arbeidskrachten van de toekomst opgeleid. Zo’n 1.200 medewerkers verzorgen dagelijks onderwijs voor ongeveer 12.500 studenten. In een snel veranderende samenleving is dat een flinke uitdaging: nieuwe beroepen ontstaan, de vergrijzing neemt toe en hoog verzuim dreigt. Daar bovenop is er een toename van problematiek onder studenten. Het onderwijs staat onder druk door bezuinigingen en een hoge werkdruk.
- 11:15 | De beweeg- en sportsector
Samen veranderen
De Beweegalliantie bestaat uit circa 300 partners uit diverse sectoren. Ze werken domeinoverstijgend samen en door hun werkwijze ligt de nadruk op de uitvoering en ‘leren en veranderen’ in de praktijk. De Beweegsector is breed en biedt tal van preventieve oplossingen die nog onvoldoende benut worden door andere sectoren. De Beweegalliantie bundelt deze oplossingen, maakt ze transparant en werkt samen met diverse sectoren om de norm te veranderen, belemmeringen weg te nemen en de systeemwereld en leefwereld beter met elkaar te verbinden.
Nanda de Jong | Netwerkregisseur Zorg De Beweegalliantie
Lees meer
Met hun netwerkaanpak en integrale manier van werken voegt De Beweegalliantie ‘meer bewegen’ toe in diverse domeinen zoals het onderwijs, werk, leefomgeving en de zorg. ‘Samen veranderen’ is hun devies. ‘Bewegen’ is immers de meest eenvoudige en toegankelijke eerste stap naar een betere gezondheid en meer veerkracht en het verkleinen van gezondheidsverschillen. Hoe pakken we dit aan?
- 11:30 | De kunst- en cultuursector
Preventie en cultuur, een kansrijk koppel
De culturele sector kan veel betekenen voor het werkterrein van preventie, zeker wanneer er domeinoverstijgend wordt samengewerkt. Enerzijds omdat kunst en cultuur bijdraagt aan gezondheidsbevordering en anderzijds omdat het bijdraagt aan een sterke sociale basis. Om de toenemende druk op de Nederlandse gezondheidszorg aan te kunnen, moeten we het bevorderen van gezondheid, preventie en behandeling van ziekten anders aanpakken.
Astrid Weij | Directeur Kunsten ’92
Lees meer
Transformaties zijn al gaande in de zorg. Onderzocht wordt hoe het sociale domein (ook vanuit welzijn) hieraan kan bijdragen. Zorg en welzijn werken hiervoor steeds meer domeinoverstijgend samen. Maar ook daarbuiten zijn nieuwe benaderingen van gezondheid als voortdurende innovatie nodig. Hierop anticipeert de culturele sector. Dit doet de sector vanuit haar eigen veranderkracht, met veel projecten en onderzoek naar de impact van kunst en cultuur op gezondheidsbevordering en preventie. Om tot integratie en domeinoverstijgend samenwerken te komen vanuit verschillende betrokken sectoren is wederkerigheid, gelijkwaardigheid en een gezamenlijke ambitie nodig.
- 11:45 | De jeugdzorg
Hoe maken we de jeugd gezond en veerkrachtig?
Een op de zeven jongeren krijgt een vorm van jeugdzorg. Dit is in 20 jaar tijd verdrievoudigd. Deze stijging is onwenselijk, we willen ten slotte een gezonde en veerkrachtige jeugd. En het is ook niet houdbaar, want de beschikbare middelen en de krapte op de arbeidsmarkt kunnen de vraag niet meer bijhouden.
Mede daarom wil de jeugdzorg een rol gaan spelen bij het beperken van de instroom. Maar daar is samenwerking met andere partijen, voor nodig. Waardoor stijgt de vraag naar jeugdzorg zo enorm? Hoe kunnen we dit keren en welke rol kan de sector zelf hierin spelen? En hoe zou die samenwerking met andere partijen eruit moeten gaan zien?
Leon Noorlander | Directeur Jeugdzorg Nederland
- 12:00 | Verdiepende kennissessies (ronde 1)
Je kunt kiezen uit vier verdiepende kennissessies (A, B, C en D). Vier sectoren komen aan bod: onderwijssector, beweeg- en sportsector, kunst- en cultuursector en de jeugdzorg. Laat je inspireren door nieuwe inzichten en invalshoeken. En deel je ideeën en ervaringen met andere deelnemers.
A: De onderwijssector
Rosa Wassink | Vitaliteitsadviseur Nova College
B: De beweeg- en sportsector
Nanda de Jong | Netwerkregisseur Zorg De Beweegalliantie
C: De kunst- en cultuursector
Astrid Weij | Directeur Kunsten ’92
D: De jeugdzorg
Leon Noorlander | Directeur Jeugdzorg Nederland
12:45 | Lunch en mogelijkheid om elkaar te ontmoeten
- 13:30 | Vier sectoren aan het woord over preventie
Er moet nog veel gebeuren om tot een goede domeinoverstijgende samenwerking te komen rond preventie. Waar staan we nu? Wat is er nodig om met elkaar verder te bouwen aan het verkleinen van de gezondheidsverschillen? Wat kan jouw organisatie daaraan bijdragen? Wat heb je van andere nodig? Hoe kunnen we elkaar versterken? What’s in it for us!?
Sprekers vanuit acht domeinen geven hun visie op deze vragen. Na de pauze komen vier sectoren aan het woord: de bewoners(initiatieven), het sociaal domein, de woningsector en de pensioenfondsen.
- 13:30 | De bewonersinitiatieven
Gemeenschapskracht stimuleren
Bewonersintiatieven richten zich vaak op het versterken van gezondheid en welzijn van bewoners in een wijk, buurt of dorp. Daarmee leveren ze een belangrijke bijdrage aan wijkgerichte preventie en vroegsignalering. Hoe kunnen we bewonersparticipatie en gemeenschapskracht tot volle bloei laten komen?
Anja van der Aa | Oprichter Wijkcoöperatie Oost voor Elkaar en Stadscoöperatie SAMEN030
Lees meer
Informatie volgt.
- 13:45 | Het sociaal domein
Vooruit bewegen
Voor een betere gezondheid moeten we naar de voorkant bewegen. Maar waar hebben we het dan eigenlijk over? En kijken we wel vanuit het juiste perspectief? Wat werkt echt duurzaam om mensen weerbaar en gezonder te maken? Lex Staal neemt je graag mee in de kansen vanuit het sociaal domein.
Lex Staal | Directeur-bestuurder Sociaal Werk Nederland
- 14:00 | De woningsector
Gaan en blijven wonen, wat is een gezond thuis?
NHG helpt mensen met een duurzaam en betaalbaar thuis waar ze kunnen gaan en blijven wonen, ook als het tegenzit. Daarbij is gezondheid belangrijk, waaronder financiële gezondheid. Denk aan combinaties van wonen en zorg, aan woningverbeteringen voor de gezondheid en ook aan preventie bij financiële zorgen die samenhangen met gezondheid. Samenwerking is cruciaal hierbij. We kunnen dat samen nog veel beter doen, voor een betere toekomst en een gezond thuis.
Carla Muters | Voorzitter Raad van Bestuur Nationale Hypotheek Garantie
- 14:15 | De pensioenfondsen
Wat kan een een pensioensfonds en -belegger bijdragen aan preventie?
Edwin Velzel vertelt wat de visie van PGGM en het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is op de ontwikkelingen in de welzijn- en zorgsector. Deze pensioenbeheerder en coöperatieve pensioenbelegger willen een zichtbare bijdrage leveren aan de transitie van de sector. Zo’n omslag is nodig, om tot houdbare zorg en welzijn te komen. Edwin Velzel zal toelichten welke transitie PFZW en PGGM voor zich zien en op welke wijze ze daar, ook als belegger, een bijdrage aan willen leveren.
Edwin Velzel | CEO PGGM
- 14:30 | Verdiepende kennissessies (ronde 2)
Je kunt kiezen uit vier verdiepende kennissessies (E, F, G en H). Vier sectoren komen aan bod: de bewoners(initiatieven), het sociaal domein, de woningsector en de pensioenfondsen. Laat je inspireren door nieuwe inzichten en invalshoeken. En deel je ideeën en ervaringen met andere deelnemers.
E: De bewonersinitiatieven
Anja van der Aa | Oprichter Wijkcoöperatie Oost voor Elkaar en Stadscoöperatie SAMEN030
F: Het sociaal domein
Roos Scherpenzeel | Senior adviseur en projectleider Movisie
G: De woningsector
Carla Muters | Voorzitter Raad van Bestuur Nationale Hypotheek Garantie
G: De pensioenfondsen
Edwin Velzel | CEO PGGM
15:15 | Pauze en mogelijkheden om elkaar te ontmoeten
- 15:40 | Geleerde lessen en blik op de toekomst
Reactie vanuit GGD GHOR Nederland:
André Rouvoet | Voorzitter GGD GHOR Nederland
Reactie vanuit Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG):
Isabel Joosen | MT-lid inclusieve Samenleving, portefeuille Gezond Leven VNG
Reactie vanuit Zorginstituut Nederland:
Marjolein Dijns-van der Hoek | Manager eerstelijn en preventie Zorginstituut Nederland
- 16:10 | Discussie en afsluing onder leiding van dagvoorzitter Lea Bouwmeester
Wat heeft deze dag opgeleverd? Onder leiding van de dagvoorzitter gaan deelnemers met sprekers en met elkaar in discussie.
- 16:30 | Netwerkborrel
17:00 | Einde Congres
Waarom dit congres?
Preventie staat onder druk: er komen flinke bezuinigingen aan en voorgenomen projecten en veelbelovende initiatieven worden geschrapt. Gelukkig is er ook nog steeds veel mogelijk. Die mogelijkheden staan centraal op dit congres. Domeinoverstijgende samenwerking is daarbij het devies. Met z’n allen ervoor zorgen dat gezondheidsverschillen afnemen, mensen meer gezonde levensjaren erbij krijgen en een betere kwaliteit van leven ervaren. Want een gezonde bevolking is essentieel voor alle maatschappelijke domeinen en zorgt bovendien voor een houdbaar zorgsysteem.
Opzet en onderwerpen
Ochtendprogramma
Waar staan we nu? Wat kunnen we leren van de landen om ons heen? Wat kunnen we verwachten van het nieuwe kabinet? Hoe kunnen we alle goede plannen realiseren, ondanks de aangekondigde bezuinigingen? Deskundige sprekers nemen je mee in waar we nu staan,waar we naartoe moeten en hoe we dit goed kunnen gaan aanpakken. Ze bieden handvatten en gaan in gesprek hierover met de deelnemers. Zodat je vol inspiratie, met praktijkgerichte kennis en frisse ideeën naar huis gaat.
Middagprogramma
Er moet nog veel gebeuren om tot een goede domeinoverstijgende samenwerking te komen. Daar heeft iedereen een rol in. Pakken we zelf de regie of wachten we op Den Haag? En wat hebben we nodig en brengen we zelf mee in deze samenwerking? Sprekers uit acht domeinen geven hun visie op deze vragen: pensioenfondsen, woningsector, onderwijssector, jeugdzorg, bewonersinitiatieven, het sociaal domein, sport en bewegen en de kunst- en cultuursector.
Gerenommeerde sprekers vertellen hoe we deze uitdagingen gezamenlijk kunnen omzetten in kansen. Hoe kan de gezondheidssector haar kennis en kunde dienstbaar maken aan de grote preventiebeweging? Wat kan je als deelnemer zelf daaraan bijdragen?
Praktische informatie
Prijs
De deelnemerskosten bedragen 345 euro (btw vrij). Dit is inclusief het nieuwe boek van Paul van der Velpen “Meer gezonde jaren voor iedereen“. Bij vijf deelnemers of meer geldt een speciaal tarief. Neem hiervoor contact op met congresorganisator Petra Schimmel op secretariaat@congreszaak.nl .
Locatie
Postillion Hotel Utrecht Bunnik, Baan van Fectio 1, 3981 HZ Bunnik
Annuleringsvoorwaarden
Annuleren is mogelijk tot en met 3 september 2024 met recht op restitutie van het inschrijfgeld. Bij annulering wordt 25 euro administratiekosten in rekening gebracht. Het annuleren van deelname kan schriftelijk of door middel van e-mail. Bij annulering vanaf 4 spetember 2024 bent u het gehele bedrag verschuldigd. Indien u onverhoopt verhinderd bent, dan is een collega – in het bezit van uw bevestigingsbrief – van harte welkom.
Organisatie en congrescommissie
De Congreszaak organiseert het congres, samen met GGD GHOR Nederland, Alles is Gezondheid en Federatie voor Gezondheid. De congrescommissie bestaat uit: Paul van der Velpen (bestuursvoorzitter Stichting @ease) Margriet de Jager (directeur Alcyon Public Health), Thomas Plochg (directeur Federatie voor Gezondheid) en Debora Wattel (Projectmanager Gezondheid en Veiligheid bij GGD GHOR Nederland).
Accreditatie
Dit congres is geaccrediteerd door het Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register (VSR): 6 punten
Voor wie?
Het congres op 4 oktober in Bunnik is interessant voor iedereen die professioneel betrokken is bij preventie. Wilt u in één dag vernemen wat de nieuwste ontwikkelingen zijn op preventiegebied? En wil u Samen werken aan preventie en het verkleinen van de gezondheidsverschillen? Komt dan 4 oktober naar Utrecht en doe nieuwe kennis en kennissen op.
Contact
Voor vragen kunt u mailen of bellen met Petra Schimmel, secretariaat@congreszaak.nl , 06-53370437.
Sprekers
André Rouvoet
Voorzitter GGD GHOR Nederland
Lea Bouwmeester
Voorzitter Federatie voor Gezondheid
Florien van der Windt
Directeur Publieke Gezondheid Ministerie van VWS
Paul van der Velpen
Auteur, publicist en Oud-directeur GGD Amsterdam
Leon Noorlander
Directeur Jeugdzorg Nederland
Marleen Bekker
UHD Wageningen Universiteit; Bestuurslid European Public Health Conference
Nanda de Jong
Netwerkregisseur Zorg De Beweegalliantie
Anja van der Aa
Oprichter Wijkcoöperatie Oost voor Elkaar en Stadscoöperatie SAMEN030
Lex Staal
Directeur-bestuurder Sociaal Werk Nederland
Edwin Velzel
CEO PGGM
Marjolijn Dijns-van der Hoek
Manager Eerstelijn en Preventie Zorginstituut Nederland
Astrid Weij
Directeur Kunsten '92
Isabel Joosen
MT-lid inclusieve Samenleving, portefeuille Gezond Leven VNG
Carla Muters
Voorzitter Raad van Bestuur NHG
Rosa Wassink
Vitaliteitsadviseur Nova College
Roos Scherpenzeel
Senior adviseur en projectleider Movisie
Vragen of opmerkingen?
Bel of mail ons!
- 4 oktober 2024
- }09:00 - 17:15
- Postillion, Bunnik
- € 345,- (btw-vrij)
Congres Bouwen aan een preventie-infrastructuur
Dag(en)
:
Uur(s)
:
Minute(s)
:
Second(s)