Preventiecongres: van hapsnapbeleid naar structurele preventie in de zorg

Gedegen preventiebeleid vraagt om samenwerkingsvermogen en een lange adem. Geen hapsnapbeleid, maar een doelgerichte aanpak vanuit een duurzame preventiestructuur. Pas dan kunnen we ervoor zorgen dat de Nederlandse puber in 2040 tot de top van gezondste 15-jarigen in de wereld behoort. En de zorg betaalbaar en bereikbaar blijft voor iedereen. Maar hoe kom je tot zo’n duurzame preventiestructuur? Hoe moeten al die partijen uit zorg, welzijn en overheid structureel met elkaar samenwerken? En welke goede voorbeelden en geleerde lessen zijn er op dit gebied? Deze vragen staan centraal op het congres Bouwen aan een preventie-infrastructuur op 7 december 2023.

Interessante onderwerpen

Er moet nog veel gebeuren om de GALA-doelen te behalen en tot een preventielandschap te komen waarbij investeren in gezondheid centraal staat in plaats van ziekte en zorg. Op het congres geven tal van deskundige sprekers hun visie hierover en beantwoorden een groot aantal vragen, zoals:

 • Wat kunnen GGD-GHOR Nederland, de VNG en Zorgverzekaraars Nederland concreet doen om tot een duurzame preventiestructuur te komen?
 • Samen gezond leven makkelijker maken: hoe krijgen we deze ambitie van papier naar praktijk?
 • Hoe zorgen we dat een een preventie-infrastructuur goed aansluit bij de leefwereld van burgers?
 • Welke goed werkende voorbeelden en maatregelen zijn er in het buitenland? In hoeverre zijn die geschikt voor Nederland?
 • Welke rol kan e-health spelen bij preventie? Hoe kunnen wat dat verder oppakken en stimuleren?
 • Wat moet het nieuwe kabinet doen om een toekomstbestendige preventie-infrastructuur te faciliteren?

Workshops en kennissessies

Naast plenaire sprekers kunt u kiezen uit diverse interessante kennissessies. Een greep uit het aanbod:

 • Een Workshop over Kansrijke Start, een instrument ontwikkeld om het preventie-landschap en de klantstromen in kaart te brengen. Hoe kan dit instrument breder worden toegepast in de verschillende regio’s? En hoe kun je een preventie-infrastructuur opbouwen vanuit het preventielandschap?
 • Een interactieve sessie over het domeinoverstijgende regionale samenwerkingsverband Twentse Koers. Deze succesvolle samenwerking bevindt zich op het snijvlak van gemeentelijk sociaal domein, publieke gezondheid en zorg. Er wordt ingezoomd op de rol, het belang en de kansen van deze samenwerking. Aan het einde van deze sessie gaan deelnemers naar huis met praktische tips en tricks die ze in hun eigen regio kunt toepassen.
 • Een kennissessie over het programma Gezonde Generatie. Dit is een initiatief van de 22 samenwerkende gezondheidsfondsen, die de handen ineenslaan om preventie gezamenlijk aan te pakken aan de hand van zeven thema’s: de eerste 1.000 dagen, mentaal gezonde leeromgeving, veilig opgroeien, gezonde voedselomgeving, alcoholpreventie, rookvrije generatie en sporten & bewegen. Hun motto is: als we de krachten bundelen, kunnen we op het gebied van preventie veel meer bereiken.
 • Een goed voorbeeld over samenwerken in de wijk: Samenwerkingsverband ‘SAMEN OOST’ in Utrecht. Wat is en doet een bewonerscollectief in de wijk? Hoe werkt de samenwerking met 20 verschillende partners? Welke activiteiten worden gezamenlijk opgepakt, welke niet? Wat zijn de geleerde lessen? En wat zijn de toekomstplannen?
 • Een kennissessie over het landelijke programma Nu Niet Zwanger. Meer dan 262 gemeenten en vele instellingen binnen het sociaal en medisch domein doen hieraan mee. Zo is er een landelijke preventie infrastructuur ontstaan die werkt. Daarmee zijn al meer dan 20.000 mensen bereikt. Wat is het geheim achter deze succesvolle samenwerking?

Informatie en inschrijven

Het congres op 7 december 2023 is interessant voor iedereen die professioneel betrokken is bij preventie. Laat u inspireren door nieuwe inzichten en invalshoeken. En deel uw ideeën en ervaringen met andere deelnemers uit de preventiewereld. Bekijk hier het congresprogramma, de sprekers en de praktische informatie. Tot 31 oktober 2023 kunt u gebruik maken van een vroegboekprijs van 295 euro (btw vrij). Daarna zijn de deelnemerskosten 345 euro (btw vrij).

De Congreszaak organiseert het congres, samen met GGD GHOR Nederland, Alles is gezondheid en Federatie voor Gezondheid.

Contact
secretariaat@guusschrijversacademie.ml
06 – 5337 0437

Website by Consupport